(klik op de afbeelding om de film te bekijken)

MANN UTEN HENSIKT

De Noorse toneelschijver Arne Lygre schreef Mann Uten Hensikt in het jaar 2004. Het stuk ging in première op 1 september 2005 in Oslo.


HET STUK

Petra is een vrouw met geld, ambitie en visie. Zij wil een nieuwe stad bouwen met woningen, fabrieken en veel inwoners. Samen met zus realiseert ze de plannen. Door de jaren heen is de stad gevuld met mensen en leven. Dan beginnen andere familieleden te verschijnen…


BEWERKING

De film Man zonder zin is een vertaling en kortere bewerking van de volledige Noorse toneeltekst. Bij de rolverdeling is niet vastgehouden aan de originele man-vrouw verdeling van de personages. Deze bewuste keuze zet de thematiek van het stuk in een nieuw licht. 


ACTUALITEIT

We leven in een tijd waarin alles te koop is en bijna niks meer onvervangbaar. Zelfs emoties zijn te koop. In dit stuk zie je daar de voor- en nadelen van. Het zet je aan het denken over materialisme en de maakbaarheid van het leven in onze huidige maatschappij: Kan je geluk kopen? Kan je gelukkig zijn door het beeld dat je van jezelf hebt gecreëerd? Of ga je de échte verbinding aan met de ander? En wat gebeurt er als je je daarin laat meeslepen? 


Ook eenzaamheid heeft een belangrijk aandeel in dit stuk. Welke relaties ga je aan en wat als deze wegvallen? Iets waar veel mensen onder de omstandigheden rondom Covid-19 mee te maken hebben gehad.

CREDITS

Auteur: Arne Lygre

Vertaling: Alexander Schreuder
Spel: Adriaan Laureano* Friedl De Nyn* Levi Middendorp* Luuk Jansen* Merel Staalstra* Simone Giel* 
Regie: Silke van Kamp
Productie: Remy de Graaf*
Technische Productie: Luca van Deurzen en Kees Theunissen
Licht: Heidi Roele*
Decorontwerp: Leoni Pirenne
Kostuumontwerp: Daniel Majdub
Cinematografie/Camera: Wietger Mosch
2e camera: Elf Godefroy
Editor: Tessel de Vries
Sounddesign: Ruben Dekker
Music Producer: Maikel Maduro
Posterbeeld: Mees Walter
* Afstudeerwerk van deze studenten

Met dank aan: Annebeth Vlietstra, Bas de Bruin, Frits van Driel, Desiree Delussu, Yvette Fijen, Anique van Laar, Matieu Abbink, Fred Brinkhoff, Studio13, Het filiaal theatermakers, Studio K en de Hogeschool voor de kunsten Utrecht.
Mede mogelijk gemaakt door: DRAMATIKERFORBUNDET

Jasper Hupkens

Jasper Hupkens

Afgestudeerd als dramaturg in 2011 (Universiteit Utrecht). Freelance productieleider en contextprogramma-maker bij Toneelgroep Oostpool.