Wegens de beperkende maatregelen zijn een aantal voorstellingen die tijdens het ITS festival zouden spelen geannuleerd. De klassikale voorstelling van de acteursopleiding Maastricht is een van deze voorstellingen. Maar gelukkig is deze vastgelegd en dus online alsnog te bekijken: ontmoet de talentvolle acteurs uit Maastricht.

ONSCHULD – Toneelacademie Maastricht Acteur Klassikaal 

Het is maart 2020 en 9 acteurs studeren samen af
De wereld wordt in haar greep gehouden door een pandemie waar geen grip op te krijgen is. Het dagelijks leven staat stil. Iedere dag raken er mensen besmet, iedere dag worden er mensen opgenomen in het ziekenhuis, iedere dag overlijden er mensen. Steden zijn leeg, landen zijn gesloten, mensen zijn onzeker. Veel handen hangen roerloos en leeg aan gezakte schouders. We kunnen niks doen. We blijven binnen.

Het is april 2020 en 9 acteurs studeren samen af
In een werkveld waar niet gewerkt kan worden. Toneelvoorstellingen liggen stil, de cultuursector ligt op z’n gat, zelfstandige kunstenaars zijn afhankelijk en het publiek kan niks doen. We blijven binnen. Het theater is ontmanteld, de schouwburgen zijn gesloten, de wereld in een diepe slaap. Het is mei 2020 en 9 acteurs studeren samen af. We proberen op een afstand … oh ik denk … verbinding …niet goed. Misschien…mijn microfoon?… Volgens mij….. het jouw geluid. Ah daar ben je weer… dichter… elkaar te komen.

Het is juni 2020 en 9 acteurs studeren samen af
Terwijl de wereld weer langzaam adem haalt, hapte een man op straat naar lucht. Een zwarte man stierf onder een knie, terwijl de wereld langzaam ontwaakt. Het is juli 2020 en 9 acteurs studeren samen af.

Het is oktober 2020 en 9 acteurs zijn afgestudeerd.
Langs de zeehorizon gaan vrienden wandelen. Vrienden. Langs het water lopen ze heen en weer, heen en weer. En proberen een blik in hun toekomst te werpen.

In Onschuld schetst Dea Loher een beklijvend beeld van een groep vertwijfelde en verstrikte mensen in een kleine kustplaats. Twee vluchtelingen lopen langs de kustlijn. Ze zien een vrouw de zee inlopen en grijpen niet in. De een kan niet meer slapen uit schuldgevoel, de ander vindt een tas met geld aan een bushalte en ziet daarin een teken van God. Een blinde vrouw danst naakt in nachtclub De Blauwe Planeet. Zij ziet niets; de mannen zien haar wel. Een kinderloze vrouw vraagt iedereen om vergeving voor de misdaden van haar zoon. Een suikerzieke bejaarde vrouw trekt in bij haar dochter en schoonzoon om vervolgens al hun levensruimte in te nemen. Mensen ontmoeten elkaar en raken elkaar weer kwijt.

spel Kimberley Agyarko, Joes Brauers, Lukas Bulteel, Dahiana Candelo, Nick Renzo Garcia, Evalinde Lammers, Reno van Rijsewijk, Florence Vos Weeda, Lisa Zweerman tekst Dea Loher vertaling Liet Lenshoek regie Mirjam Koen begeleiding Bert Luppes kostuumontwerp Mathilde van der Hoop techniek Marc Zwietink, Jo van Laar, Jean Paul Caelen, Perry Urlings scenografie- en kostuumontwerp lichting 2020 met dank aan Sytske de Boer, Samira Fennema, Jaap Wolters, Nynke Arendz, Walter Bisscheroux, Durk Koster, Krista Reitsma, Janneke Straatsma, Hendrikje van der Mark, Atila Rodrigues Moraes, Mira Kuurstra, Hessel en Jelle van der Hoop, Sylvana en Caressa Betist, Gertrud Palstra en alle passanten.
met speciale dank aan Bas Schoonderwoerd, Parkstad Limburg Theaters, Toneelgroep Maastricht, OT-Rotterdam, Olivier M. Herter, Rob Ligthert en Toneelacademie Maastricht.

Debbie Oskam

Debbie Oskam

Student Master International Dramaturgy aan de UvA, Bachelor Literatuur en Samenleving Nederlands aan de VU.