Radio Futura

“Vanuit onze kleinste zaal in Frascati maken we sinds september en drie maanden lang live theatrale radio over kunst en de wereld. Elke woe, do en vrijdag tussen 19:00 – 20:30 vinden uitzendingen plaats, elke dag een nieuw onderwerp en wisselende gasten waarmee onze radio-hosts Dionne Verwey & Gian van Grunsven de wereld van de toekomst & nu onderzoeken. In onze openbare denktank praten we over de wereld in verandering en de rol van kunst hierin. “

Radio Futura x ITS festival

De nieuwste generatie afstudeerders bestormen van woe 28 okt t/m vrij 30 okt niet alleen zaal 4 van Frascati en tonen hier hun afstudeerwerk, ook nemen ze voor één week de microfoon over van Radio Futura. In ITS TAKING OVER laat de jongste generatie makers, de afstudeerders van 2020 van zich horen, verheffen hun stem en delen wat hen bezighoudt, wakker houdt en wat hen verbindt. Gedurende drie dagen lang spreekt lichting 2020 met wisselende gasten over onder andere: zichtbaarheid, het beoogde werkveld, statements maken en bevragen, opleidingen, netwerken en hun voorstel voor de toekomst: lichting-denken.

Programma

Aflevering 25
Vrij 30 okt.

Radio Futura 2020 afl 25: Het activisme van lichting 2020

Afgelopen lente schreven een aantal afstudeerders dit manifest, waarop een aantal andere afstudeerders deze reactie schreven. Het was een reactie op het manifest, maar ook op alle ingezonden (brand)brieven die in die periode verschenen. Beide manifesten pleiten voor actie, nemen stelling in en rammelen aan de poorten om duidelijk te maken dat het tijd is voor verandering. Aan het woord zijn vanavond de strijders en activisten, de briefschrijvers en mede-bedenkers, de studenten van lichting 2020. Ze bespreken de stand van zaken, een half jaar na de ingezonden stukken, en het activisme in hun lichting. Waar strijdt deze generatie voor en hoe vinden ze elkaar in hun idealen? Wat is er nodig voor verandering, voor hun strijd? En hoe breng je dat nou in de praktijk? Een gesprek over idealen, verwachtingen, veranderingen en hard gestelde actiepunten.  

Met: Gavin-Viano Fabri (Regie Toneelacademie Maastricht); Damaris de Jongh (Toneel- en Kleinkunstacademie AHK); Ilse Geilen (Toneelschool ArtEZ) en Margriet Dijkema (Dramaturgie Amsterdam)

Terugluisteren?

Aflevering 24
Do 29 okt.
Radio Futura 2020 afl 24: Van opleiding-denken naar lichting-denken 

Wie zijn de makers, productieleiders, dramaturgen en dansers van de toekomst? Wie zijn de mensen áchter de opleidingen met wie generatie 2020 samen afstudeert? Wie moet je bellen als je een toneelschrijver, theaterdocent, scenograaf of educatiemaker zoekt voor je project en je niet eens je eigen lichting kent? Aan de hand van de verschenen manifesten van afgelopen zomer, voerden Bregt van Deursen en Ilse Geilen diverse gesprekken en realiseerden zich hoe zeer zij een onderling netwerk misten. Vanavond in Radio Futura x ITS Festivals nodigen zij vier docenten, hoofden van diverse theater- en dansopleidingen uit, om hen aan de tand te voelen. In de wetenschap dat ook zij niet volledig zijn in hun benadering, pogen ze desalniettemin een lichtingsgesprek horizontaal te voeren. Ze lanceren hun idee voor de toekomst: lichting-denken in plaats van opleiding-denken. Vanavond toetsen ze samen met hun gasten hoe dit nieuwe denken te bereiken is en hoe wenselijk en houdbaar het idee is.

Met: Bregt van Deursen (ArtEZ docent theater); Melissa Knollenburg (HKU writing for performance); Ernst Braches (hoofd Toneelschool ArtEZ); Cormac Burmania (hoofd opleiding docent theater ArtEZ Arnhem); Berbke Hermans (hoofd Acteursopleiding Toneelacademie Maastricht) en Mathijs Verboom (hoofd opleiding Writing for Performance HKU)

Terugluisteren?

Aflevering 23
Wo 28 okt.
Radio Futura 2020 afl 23: Demystificatie van het werkveld

Vanavond in Radio Futura x ITS Festival wordt de mythe rondom het werkveld ontmanteld. Want hoe zit dat veld eigenlijk in elkaar? Wat wordt überhaupt bedoeld met de term ‘werkveld’ en wie zit hier dan in? Aan tafel met mensen uit dat beoogde werkveld, stellen de afstudeerders alle vragen die ze ooit wilden stellen. Ze bevragen ‘het werkveld’ over productieplekken, ontwikkeling en zichtbaarheid. Want in welk veld studeert de nieuwe generatie makers nu af, wat wordt de praktijk na school en wat is de toekomst van talentonwikkeling? 

Met: Berthe Spoelstra (dramaturg Frascati Producties); John de Weerd (programmeur HNT); Bram Walter (Toneelschool ArtEZ); Koen van Seuren (Regie Toneelacademie Maastricht); Eefje van den Broek (International Dramaturgy UvA) en Simone Hogendijk (algemeen en artistiek directeur Over het IJ Festival)

Terugluisteren?

Bregt van Deursen

Bregt van Deursen

Bregt van Deursen (1996) studeerde zomer 2020 als docent/maker aan de opleiding Docent Theater ArtEZ Arnhem. Na haar opleiding zette ze zich in om de sector en dan met name de pas afgestudeerde lichting met elkaar te verbinden.